Рецепти та кулінарія

Як розпізнати зіпсоване м’ясо для шашлику: важливі ознаки та поради для безпечного пікніка

Літо в самому розпалі, пікніки і сімейні торжества знаходять по істині затишний вигляд. Вечір літа, банька, друзі і родичі, шашличок, овочі, приправи, закуска і трохи алкоголю – це тече, по всій видимості, у наших жилах. Але щоб не зіпсувати свято і не бігти в найближчі кущі вивільняти “кракена”, вам необхідно чітко знати про якість продукту, з якого ви будете робити цей шедевр гастрономічної культури.

За умови якщо ви будете купувати шашличне м’ясо в магазині, дії потенційного шашличника наступні

1. Уважно огляньте упаковку свинини (будь це відро або пластикова упаковка). Зверніть увагу на дату виготовлення і термін придатності. Якщо на упаковці є явні сліди пошкодження або зміни наклейки – біжіть якомога швидше. Поки душок цієї чудо-їжі не поневолило світ.

2. Колір м’яса. Ще одне зручне засіб аналізу. За загальними правилами, колір свіжого м’яса – сіро-рожевий або рожево-червоний. Зіпсоване м’ясо має зеленуватий, коричневий або темно-сірий відтінок. Також особливу увагу слід віднести жировим прожилкам, які обов’язково повинні бути білуватою текстури. Якщо ви бачите у відрі всі кольори веселки – тікайте, поки не пізно.

3. Відчуйте весь аромат м’яса. Якщо ви відчуваєте, що вам пора вмирати – швидше за все прострочене м’ясо. У різних магазинах можна акуратно відкрити кришку відра, понюхати і досить точно визначити свіжість продукту. Як правило, неприємний запах свіжа свинина не має. Чуєте кислуватий чи запах аміаку? Кидайте цей шматок м’яса назад у відро для сміття.

4. Поторкайте м’ясо (у разі маєтку такої можливості). У випадках, якщо у вас закладений ніс або ви не фахівець з визначення свіжості м’яса за допомогою нюху – зверніться до дотику. Просто поторкайте м’ясо і ви повинні отримати відчуття вологою і пружною текстури. Якщо ж воно сухе і пухке – придбати м’ясо краще в іншому місці.

Ознаки якісного курячого м’яся

Куряче м’ясо теж є одним з найпопулярніших при виборі шашлику. Тут є свої особливості, які необхідно дотримуватися, щоб уникнути виразки, діареї або ще чого гірше. Отже:

1. Колір м’яса. Здоровий відтінок курячого м’яса – рожевий. Тому ніяких сірий перевертнів у магазинах навіть не розглядайте, якщо не хочете опинитися в царстві мертвих. Якщо ви бачите, що на рожевій курці з’являються сліди сірості – терміново збирайте друзів і смажте шашлик. Адже на наступний день цим дивом швидше за все можна буде тільки птахів замість лякала лякати.

2. Запах м’яса. Як і у випадку зі свининою, нюх – наш головна сила при виборі м’яса. Якщо ви хоч почасти відчуваєте неприємний тухлуватий запах – краще купувати його не варто. А якщо вже купили – то можете пригостити ним своїх самих улюблених сусідів, а-ха. Жарт звичайно. Викиньте цього мутанта.

3. Текстура м’яса. Методом пальпації відчуєте слизьку плівку, від якої складно відмити руки. Якщо це так, то вітаю – у вас свіжий курячий син. Якщо ж при дотику ви відчуваєте липковатую поверхню – будьте впевнені в тому, що м’ясо не підлягає до споживання.

4. Наявність крижаної скориночки. Якщо ви купуєте товар замороженим, то слід звернути увагу на стан заморожування м’яса. Якщо ви бачите товсту крижану кірку на курці – це ознака здорового м’яса. Якщо ж виявили шматки льоду – значить м’ясо переморозили.

Підводячи підсумки, важливо зазначити, що правильний вибір м’яса для шашлику є запорукою не тільки смачної, але й безпечної страви. Завжди уважно оглядайте упаковку, перевіряйте дату виготовлення і термін придатності. Пам’ятайте, що цілісність упаковки теж грає важливу роль – будь-які пошкодження чи зміни можуть свідчити про неякісний продукт. Колір і запах м’яса – це основні показники його свіжості. Свіже м’ясо має рожево-червоний або сіро-рожевий відтінок і не повинно мати неприємного запаху. Якщо ви відчуваєте кислий або аміачний запах, м’ясо слід негайно відкинути. Крім того, дотик до м’яса допоможе визначити його якість – свіже м’ясо повинно бути вологим і пружним.

Не менш важливі правила стосуються і курячого м’яса. Воно повинно мати рожевий колір, не мати неприємного запаху і слизької текстури. Якщо куряче м’ясо липке на дотик або має сіруватий відтінок, його краще не вживати в їжу. Особливо обережними слід бути з замороженим м’ясом – товста крижана кірка свідчить про здоровий продукт, тоді як шматки льоду вказують на повторне заморожування.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете насолоджуватися смачним і безпечним шашликом, не ризикуючи своїм здоров’ям та настроєм на пікніку. Не забувайте, що якість продуктів – це основа будь-якої гарної страви, тому не варто нехтувати увагою до деталей при їх виборі.